Anne babalar her durumda çocuğunun iyiliğini ister. Onlar için en doğrusunu bulmaya, en iyi zemini oluşturmaya adarlar kendilerini.
Ancak burada üzerince durmamız gereken bir konu var. Eğer anne babanın bu 'iyiyi bulma' çabası sadece tek taraflı bir çaba ise burada çocuk için yapılmış bir iyilikten söz edemiyoruz. Zira burada çocuğun haberi olmadan onun için hazırlanmış bir gelecek ortaya çıkıyor. Uzun araştırmalar, geleceğin meslekleri, en geliştiren sporlar, en popüler sanat dalları vs. sonucunda çocuk için en iyisi seçiliyor ve süreç başlıyor.
Peki çocuğun istediği ne?
Bu durumda 'Biz senin için en iyi olanı buluyor, seçiyor ve hizmetine sunuyoruz.' tutumu doğru olmamakla birlikte aslında fazlasıyla çocuğu zedeleyen bir tutumdur.
Çocuk için, onun geleceğine, ilgilerine yönelik seçimler yaparken mutlaka ama mutlaka fikirleri alınmalıdır.
- Okul gezileri çocukla birlikte yapılmalı ve birlikte karar verilmelidir.
- Onun ilgilerine uygun bir spor dalı ile başlanmalıdır.
- Yeteneklerine uygun bir sanat dalına yönlendirmeden önce de çocuğun fikri alınmalıdır. Piyano çalmak zekâ gelişimini olumlu etkiliyor ve çok popüler diye, çocuğun ilgisi ve merakı yoksa tercih edilmemelidir.
- Yapılacak bir gezi, bir etkinlikle ilgili çocuğun fikri alınmalıdır. Aksi takdirde çocuk kendi fikirlerinden yoksun kalacaktır. Değersizlik duygusu başlayacaktır.
Kendini en çok gerçekleştirebileceği ortam olan aile ortamında 'kendi hayatı ile ilgili' fikri alınmayan, ona danışılmayan bir çocuk kendini nasıl hissedebilir?
Bu bir zincir olarak çocuğun sosyal hayatını da etkiliyor. Kendi fikri sorulmamış bir çocuk fikir beyan etmeyi, eleştirmeyi, değerlendirmeyi ve karar vermeyi öğrenemiyor. Burada 'Her kararı çocuk alsın. Sadece onun fikri ile hareket edilsin.' demek istemiyorum elbette. Ancak şöyle bir sohbet ortamı kurmak önemlidir:
- Yeni okul seçiminde aklımızda ÅŸu okullar var, birlikte gezip deÄŸerlendirdikten sonra seninle ilgili en doÄŸru kararı birlikte verelim.Â
- Sen bu konuda ne düşünüyorsun?Â
- Ne yapmak istersin?Â
- Senin düşüncelerin neler?Â
- Spor branşlarıyla ilgili düşüncelerin neler? Kendini hangisine daha yakın hissediyorsun? Niçin? vb. gibi sorularla sağlıklı bir iletişim ortamı kurabilirsiniz.
Sevgili ebeveynler, lütfen çocuk ile ilgili karar süreçlerine çocuğu da dahil edin. Alınan kararlarda kendi payı olduğunu bilen çocuk daha huzurlu, daha sorumlu ve daha bütün bir birey olma yolunda doğru bir gelişim sürecine girecektir.