Eğitimgen Blog - Çocuğunuzun 'Hayır' Direnişine Karşı 7 Akıllıca Yöntem İle Başetmenin Yolları

Çocuğunuzun 'Hayır' Direnişine Karşı 7 Akıllıca Yöntem İle Başetmenin Yolları



cocukoyunoncesi-1024x683.jpg - EÄŸitimgen

1. Seçenek sunun. 'HAYIR' engeliyle karşılaşacağınızı hissettiğinizde, çocuğunuza bir seçenek sunun. Bu şekilde, umutsuzca istediği güç anında çocuğunuza geçecektir. Ebeveynlik ve ergen gelişim uzmanı ve Get the Behavior You Want…Without Being the Parent You Hatekitabının yazarı Dr. Deborah Gilboa, iki tarafın da kabul edebileceği iki seçenek sunulmasını öneriyor. 'Hadi giyinelim,' demek yerine 'Parıltılı mavi üstü mü yoksa kedili üstü mü giymek istersin?' diye sorun. Elbete tüm senaryolar ya bu ya o seçeneği sunmaya uygun değildir (arabada emniyet kemerini takmakı gibi). Bu gibi durumlarda ilgili bir seçenek yaratın. 'Kemerlerimizi bağladıktan sonra meyve mi istersin çikolata mı?' gibi bir soru sorun. 

2. Araçları idareli kullanın. 'Çocuklar hemen 'HAYIR!' deme eğilimindedirler çünkü bu sonuç aldıkları bir kelimedir,' diyor Dr. Gilboa. 'Bu çocuğunuz tam olarak ne demek istiyorsa o anlama gelir. Bunun ne demek olduğunu herkes anlar, bu yüzden de doğal olarak buradan başlar.' Çocuğunuza farklı kelimeler ve tonlamalar göstererek tepkilerini genişletmesine yardımcı olun. Çocuğunuz 'HAYIIIIR!' derse, 'Hayır, teşekkür ederim anneciğim?' diyerek yanıt verin. Yine 'HAYIIIIR!' derse, 'Tekrar dene.' diyin. Çocuğunuz daha fazla iletişim aracına sahip oldukça, bunları daha sık kullanacaktır. 

3. Takdir edin. The Self-Aware Parent: kitabının yazarı Psk. Dr. Fran Walfish 'Bir isteği olumluya çevirin,' önerisinde bulunuyor.Çatışmayı Çözmek ve Çocuğunuzla İyi Bir Bağ Oluşturmak . 'Oyuncaklarını ortalıktan kaldır!' gibi emirler yağdırmak yerine 'Annene oyuncağını nasıl yerine koyup banyo için hazırlanabildiğini göster.' gibi şeyler diyin. Ve sonrasında ona hemen bir aferin diyin! 

4. Önceden söyleyin. 'Öyle gözükmese de, genellikle çocuğumuzun kendi zamanlamasını ve rutinlerini oluşturmasını sağlıyoruz,' diyon Dr. Gilboa. 'Onlar için zor olsa da, bir sonraki göreve geçmeden iki dakika önce uyarmak çocuğunuzun sakinleşmesine ve karşı koyma isteklerini azaltmasına yardımcı olur.' Alternatif olarak, çocuğunuzun bir sonraki göreve geçmeden önce yaptığı şeyi son bir kez daha yapmasına izin verebilirsiniz. 

5. Empatiyle yaklaşın ve dikkat dağıtın. Siz parktan gitme vakti geldiğini söyleyince çocuğunuz 'Hayır!' diye bağırdığında, bunun sebebi size kötü davranmak istemesi değil, parkta kalmayı ve oyuna devam etmeyi gerçekten çok istemesidir. 'Çocuğunuza empati göstermek kendini görünür ve onaylanmış hissetmesini sağlar,' diyor Walfish. Şöyle bir yanıt verebilirsiniz: 'Üzüldüğünü ve tüm gün oynamak istediğini biliyorum, ama acıktım ve yemek yemeliyim.' Daha sonra, dikkatini daha sonra olabilecek hoş bir şeyle dağıtın: 'Hadi eve gidip evdeki çikolatalı kurabiyeleri yiyelim!' 

6. Yönlendirme ustası olun. 'Çocuğunuza bankaya veya manava gitmeniz gerektiğini söylediğinizde, bu onlara çekici gelmez,' diye belirtiyor Dr. Gilboa. 'Ancak, 'zorunda' kelimesini biraz değiştirdiğinizde tüm hikaye değişir.' Düşünün: 'Bil bakalım ne oldu? Ayakkabılarını giy çünkü benimle özel bir iş yapmaya geleceksin. Hem de yepyeni yerler göreceğiz! 

7. Tahammül edin. 'Hayır!' diye haykıran bir çocuk can sıkıcı olabilir, ama bunun önemli bir gelişim aşaması olduğunu unutmayın. Dr. Gilboa şöyle açıklıyor: 'Çocuğunuz ilk kez, yaptığı ve yapmak istemediği şeyler üzerinde kontrolü olduğunu anlamaya başlar ve bu çocukların sahip olmasını istediğimiz bir şeydir.' 'Bunu öyle neşeli bir şekilde yaparlar ki bu bizi biraz çileden çıkarabilir!' Sinirinizi yatıştırmak için her 'Hayır!' diyişinde ona yanıt vermek zorunda olmadığınızı unutmayın. 'Tamamen gözardı edebilirsiniz,' diyor Dr. Gilboa. 'Bir adım geri çekilip 30 saniye bekleyebilir ve daha sonra bu savaşı gerçekten vermek isteyip istemediğinize karar verin.'



uzgun-cocuk-1024x683.jpg - EÄŸitimgen

EÄŸitimgen Blog Kategorisindeki Konular

Ana Blog
Ailece Eğlenerek Oynayabileceğiniz Kutu Oyunları

Eğitimgen tarafından hazırlanan " Ailece Eğlenerek Oynayabileceğiniz Kutu Oyunları " başlıklı yazımız.

Blog Yazımızı Okuyunuz
Ana Blog
Bayram Sevinci: Çocuklar Üzerindeki Büyülü Etkisi

Psikolojik Danışman Elif İNCE tarafından hazırlanan " Bayram Sevinci: Çocuklar Üzerindeki Büyülü Etkisi " başlıklı yazımız.

Blog Yazımızı Okuyunuz
Ana Blog
Bir Kavram Bir Çocuğa Ne Verir?

Kardelen ÖZDEMİR tarafından hazırlanan " Bir Kavram Bir Çocuğa Ne Verir? " başlıklı yazımız.

Blog Yazımızı Okuyunuz
Ana Blog
Birlikte Karar Verelim Mi?

Niket ÇELİK tarafından hazırlanan " Birlikte Karar Verelim Mi? " başlıklı yazımız.

Blog Yazımızı Okuyunuz
Ana Blog
Bugün 3 Aralık Dünya Engelliler Günü! Yarına Daha Farkında Uyanalım!

Cansu AYBAKAN tarafından hazırlanan " Bugün 3 Aralık Dünya Engelliler Günü! Yarına Daha Farkında Uyanalım! " başlıklı yazımız.

Blog Yazımızı Okuyunuz
Ana Blog
BÜTÜN ÇOCUKLAR AYNI MI?

Süleyman ÖZDEMİR tarafından hazırlanan " BÜTÜN ÇOCUKLAR AYNI MI? " başlıklı yazımız.

Blog Yazımızı Okuyunuz
Ana Blog
Çocuğum 1.Sınıfa hazır mı?

Psikolojik Danışman Elif İNCE tarafından hazırlanan " Çocuğum 1.Sınıfa hazır mı? " başlıklı yazımız.

Blog Yazımızı Okuyunuz
Ana Blog
Çocuğunuzun 'Hayır' Direnişine Karşı 7 Akıllıca Yöntem İle Başetmenin Yolları

Eğitimgen tarafından hazırlanan " Çocuğunuzun 'Hayır' Direnişine Karşı 7 Akıllıca Yöntem İle Başetmenin Yolları " başlıklı yazımız.

Blog Yazımızı Okuyunuz
Ana Blog
Çocuğunuzun Kaygılarının Farkında Mısınız?

Burcu Sinem CİVEK tarafından hazırlanan " Çocuğunuzun Kaygılarının Farkında Mısınız? " başlıklı yazımız.

Blog Yazımızı Okuyunuz
Ana Blog
Çocuk ve Aidiyet Bağı

Dilek TURAN ERYETLİ tarafından hazırlanan " Çocuk ve Aidiyet Bağı " başlıklı yazımız.

Blog Yazımızı Okuyunuz
Ana Blog
Çocuklar Gizli Düşmana Karşı

Eğitimgen tarafından hazırlanan " Çocuklar Gizli Düşmana Karşı " başlıklı yazımız.

Blog Yazımızı Okuyunuz
Ana Blog
Çocuklara Ne İyi Gelir?

Kardelen ÖZDEMİR tarafından hazırlanan " Çocuklara Ne İyi Gelir? " başlıklı yazımız.

Blog Yazımızı Okuyunuz

EÄŸitimgen Blog
EÄŸitimgen

Eğitimgen ailesine katılmak için bizimle iletişime geçin!

Aktivite Ana Kategorisine En Son Eklenenler

Eğitimgen: Tüm bilgi birikimimizi paylaşıyoruz

Eğitimde fırsat eşitliğini destekleyen, yeni fikirler üreten, özgün ve farklı içerikler oluşturmaktayız.

YUKARI