Eğitimgen Blog - Çocuklarda Sosyal Duygusal Gelişim

Çocuklarda Sosyal Duygusal Gelişim

Eğitimgen yazarı Niket Çelik tarafından kaleme alınan çocuklarda sosyal duygusal gelişim ile ilgili ebeveynler için yol gösterici nitelikte yazıyı egitimgen.com okurlarıyla buluşturuyoruz.

Sosyal ve duygusal gelişim son zamanlarda çocuklarda desteklenmesi gereken en önemli alanlardan biri konumundadır. Teknolojinin gelişimiyle birlikte dünyada bireyselleşme hızla çoğaldı ve artık insanlar birebir iletişime ihtiyaç duymadan işlerini çözebilir duruma geldiler. Bunun da iletişim becerilerimizin zayıflamasına sebep olduğunu söyleyebiliriz.



image-9-1024x727.png - EÄŸitimgen

Aynı durum ne yazık ki çocuklarımız için de geçerli. Tablet, telefon vs. teknolojik araçlarla sürekli olarak vakit geçiren çocuklar iletişim kurmaya ihtiyaç duymuyorlar ve tek kanallı yani sadece tabletten çocuğa doğru yönde olan yapay bir iletişim ağının içinde yer alıyorlar.

Yapılan araştırmalar 0-2 yaş döneminde televizyona maruz kalan çocukların daha geç konuşmaya başladığını gösteriyor. Aslında bu durum her şeyin bir özeti gibi. Tek kanallı iletişim dediğimiz bu durumda çocuk sadece karşıdan gelen uyaranları takip ediyor ve bununla ilgili sözel bir tepki vermek durumunda kalmıyor. Bu tarz bir iletişimi benimseyen çocuk konuşmaya da ihtiyaç duymuyor. Bu durumda da çocuk sosyal ve duygusal anlamda hayata adım atmakta zorlanıyor.



image-10-1024x727.png - EÄŸitimgen

O halde nereden başlamalı, ne yapmalıyız?

Bu soruya cevap verebilmek için en başa dönmeye hazır mısınız?

Bireyin dünyaya geldiği andaki ilk sosyal ortamı ailedir. Bunu biraz daha daraltacak olursak; aslında çocuğun ilk sosyal ortamı anne kucağıdır. Anne kucağı çocuğun başka birinden ilk kez dokunma duyusunu hissettiği ortamıdır. Bu nedenle bu ortam çok önemlidir. Anne kucağında ilk bağlanmayı gören çocuk güvenli bir ortam arayışına girer. Anne ile güvenli bir ilişki sağlayan çocuk olumlu anlamda ilk sosyal adımını atmış olur.



image-11-1024x727.png - EÄŸitimgen

Güvenli Bağlanma Hayat Kurtarır!

Tüm insanlar güven ister. Anne kucağından başlayan bu yolculukta, başladığımız her işte, tanıştığımız her insanda önce bir güven arayışı içine gireriz. İşte eğer bu güven olursa ancak sosyal ve duygusal anlamda kendimizi tam olarak ifade edebiliriz.

Çocuklar için de sosyal duygusal becerilerin gelişimindeki en önemli basamak anne kucağıdır. Annenin dokunuşu, bebeğini hissedişi ile gerçekleşen sevgi aktarımı ile çocuk sosyal hayata olumlu bir giriş yapmış olur. Daha sonra bu ortam aile ile genişlemeye başlar. Çocuk aile bireylerini tanıdıkça, onlarla ilişkiler kurdukça ve güvenli bağlanma gerçekleştirdikçe aslında sosyal ve duygusal anlamda kendini ifade etmeyi öğrenir.



image-12-1024x727.png - EÄŸitimgen

Aile bireylerinin çocuğa olan yaklaşımı, çocuğa sergiledikleri modeller ile çocuk kendini nasıl şekillendireceğini ve ifade edeceğini öğrenir. Eğer çocuk duygularını ifade edebiliyor ve aile ortamında bu duygularına karşılık bulabiliyorsa muhtemelen duygularını ifade edebilen bir kişilik geliştirecektir. Ancak duygularının önemsenmediği, hatta küçümsendiği bir aile ortamında çocuk duygularını paylaşmaktan geri durabilir ve kendi iç dünyasına çekilebilir.

Model Olmak Niçin Bu Kadar Önemli?

Ne kadar da anlamlıdır 'Çocuklar sözlerinizi değil ayak izlerinizi takip eder.' sözü…

Çocuklar sizi izlerken sosyal ortamlarda nasıl davrandığınızı, olaylara karşı nasıl tepki verdiğinizi gözlemler. Çevrelerinde model aldıkları ve benimsedikleri en yakın kişiler aile üyeleri olduğundan çocuklar kendilerini onların yaptığı gibi şekillendirmeye başlar. Evde şiddet gören bir çocuk, kendi oyununda bebeğini döver. Ailede fikirleri önemsenen ve desteklenen bir çocuk sosyal bir ortamda fikirlerini paylaşmaktan çekinmez, evde sevgi gören bir çocuk evcilik oynarken bebeğini sevgi ile kucaklar.



image-13-1024x727.png - EÄŸitimgen

Örnekler çoğaltılabilir ancak şunu bilmeliyiz ki; model olmak çocukta olumlu ve olumsuz tüm davranış kalıplarını oluşturan ilk adımdır.

Öneriler:

  • Ä°yi bir model olun.
  • Ä°yi bir gözlemci olun, çocuÄŸunuzun hangi durumlara nasıl tepkiler verdiÄŸini gözlemleyin.
  • Çocuklar aile ortamında tüm duygularını ifade edebileceklerinden emin olmalılar. Bu konuda güvenli bir aile ortamı oluÅŸturmalısınız.
  • Çocuklarınıza sosyal duygusal olarak kendilerini ifade etmeleri için fırsat verin.
  • Anne karnından itibaren çocukla iletiÅŸim halinde olun.
  • Çocuk konuÅŸmaya baÅŸladığı andan itibaren isteklerini ve arzularını dile getirmesi için cesaretlendirin, sabırlı olun ve onun kendisini ifade etmesini bekleyin.
  • Çocukları kitapların sihirli dünyasıyla tanıştırmak hepimizin görevidir. Mutlaka çocuklarla her gün kitap okuyun.
  • Çocukları yaratıcı sorularla destekleyebilirsiniz. Varsayalım ki bir aÄŸaçsın ne aÄŸacı olmak isterdin? Niçin? BaÅŸka? gibi.


image-14-1024x727.png - EÄŸitimgen

  • Çocuklardan günlük hayatlarını anlatmasını isteyin: 'Bugün okul nasıldı? Seni en mutlu eden ÅŸey neydi? Bugün diÄŸer günlerden farklı olarak neler yaptın?'
  • Yaratıcı düşünme soruları ile çocuklara farklı bir bakış açısı kazandırmayı hedefleyin, düşünme becerileri artan çocuÄŸun sözel ifade becerileri de artacaktır.
  • Empati kurmak çok önemli bir beceridir. Çocuklarda empati kurmayı destekleyici oyunlar ve çalışmalar yapabilirisiniz.
  • ÇocuÄŸun yaşına uygun çalışmalar ile desteklemek önemlidir. Somut dönem çocuÄŸuna soyut kavramlar ile ilgili çalışmalar yapmanın bir faydası olmayacaktır. Bu nedenle çocuÄŸunuzun yaÅŸ dönemine uygun olarak neleri yapabileceÄŸinden haberdar olmalısınız.

Sevgiler.

EÄŸitimgen Blog Kategorisindeki Konular

Ana Blog
Ailece Eğlenerek Oynayabileceğiniz Kutu Oyunları

Eğitimgen tarafından hazırlanan " Ailece Eğlenerek Oynayabileceğiniz Kutu Oyunları " başlıklı yazımız.

Blog Yazımızı Okuyunuz
Ana Blog
Bayram Sevinci: Çocuklar Üzerindeki Büyülü Etkisi

Psikolojik Danışman Elif İNCE tarafından hazırlanan " Bayram Sevinci: Çocuklar Üzerindeki Büyülü Etkisi " başlıklı yazımız.

Blog Yazımızı Okuyunuz
Ana Blog
Bir Kavram Bir Çocuğa Ne Verir?

Kardelen ÖZDEMİR tarafından hazırlanan " Bir Kavram Bir Çocuğa Ne Verir? " başlıklı yazımız.

Blog Yazımızı Okuyunuz
Ana Blog
Birlikte Karar Verelim Mi?

Niket ÇELİK tarafından hazırlanan " Birlikte Karar Verelim Mi? " başlıklı yazımız.

Blog Yazımızı Okuyunuz
Ana Blog
Bugün 3 Aralık Dünya Engelliler Günü! Yarına Daha Farkında Uyanalım!

Cansu AYBAKAN tarafından hazırlanan " Bugün 3 Aralık Dünya Engelliler Günü! Yarına Daha Farkında Uyanalım! " başlıklı yazımız.

Blog Yazımızı Okuyunuz
Ana Blog
BÜTÜN ÇOCUKLAR AYNI MI?

Süleyman ÖZDEMİR tarafından hazırlanan " BÜTÜN ÇOCUKLAR AYNI MI? " başlıklı yazımız.

Blog Yazımızı Okuyunuz
Ana Blog
Çocuğum 1.Sınıfa hazır mı?

Psikolojik Danışman Elif İNCE tarafından hazırlanan " Çocuğum 1.Sınıfa hazır mı? " başlıklı yazımız.

Blog Yazımızı Okuyunuz
Ana Blog
Çocuğunuzun 'Hayır' Direnişine Karşı 7 Akıllıca Yöntem İle Başetmenin Yolları

Eğitimgen tarafından hazırlanan " Çocuğunuzun 'Hayır' Direnişine Karşı 7 Akıllıca Yöntem İle Başetmenin Yolları " başlıklı yazımız.

Blog Yazımızı Okuyunuz
Ana Blog
Çocuğunuzun Kaygılarının Farkında Mısınız?

Burcu Sinem CİVEK tarafından hazırlanan " Çocuğunuzun Kaygılarının Farkında Mısınız? " başlıklı yazımız.

Blog Yazımızı Okuyunuz
Ana Blog
Çocuk ve Aidiyet Bağı

Dilek TURAN ERYETLİ tarafından hazırlanan " Çocuk ve Aidiyet Bağı " başlıklı yazımız.

Blog Yazımızı Okuyunuz
Ana Blog
Çocuklar Gizli Düşmana Karşı

Eğitimgen tarafından hazırlanan " Çocuklar Gizli Düşmana Karşı " başlıklı yazımız.

Blog Yazımızı Okuyunuz
Ana Blog
Çocuklara Ne İyi Gelir?

Kardelen ÖZDEMİR tarafından hazırlanan " Çocuklara Ne İyi Gelir? " başlıklı yazımız.

Blog Yazımızı Okuyunuz

EÄŸitimgen Blog
EÄŸitimgen

Eğitimgen ailesine katılmak için bizimle iletişime geçin!

Aktivite Ana Kategorisine En Son Eklenenler

Eğitimgen: Tüm bilgi birikimimizi paylaşıyoruz

Eğitimde fırsat eşitliğini destekleyen, yeni fikirler üreten, özgün ve farklı içerikler oluşturmaktayız.

YUKARI