Eğitimgen Blog - Uzaktan Eğitimi Nasıl Daha Verimli Hale Getirebiliriz?

Uzaktan Eğitimi Nasıl Daha Verimli Hale Getirebiliriz?

2020-2021 eğitim yılı bazı özel okullar için başlamış olsa da 31 Ağustos itibariyle tüm çocuklarımız için başlıyor. Uzun bir aradan sonra çocukların akademik yaşama adapte olması özellikle de uzaktan eğitim sürecine nasıl adapte olacağı ve verim sağlanacağı açıkçası kafalarda bir soru işareti…



19567-1024x683.jpg - EÄŸitimgen

Bu süreç ile ilgili sevgili öğretmen arkadaşlarıma ve ailelere bazı önerilerim olacak.

Sevgili aileler;

  • Öncelikle mümkün olduÄŸunda ev ortamında çocuÄŸun ders çalışabileceÄŸi bir alan oluÅŸturulmalı. Okuldaki sırası gibi sabit çalışıp alışabileceÄŸi bir çalışma ortamın olması daha çabuk adapte olmasına yardımcı olacaktır. Bu ortamın çocukla birlikte hazırlanması, birlikte bir 'okula dönüş' hazırlığı yapılması çocuÄŸu motive edecektir.


3114413-1024x719.jpg - EÄŸitimgen

  • Çocukla artık okulların baÅŸladığı, sadece bir süre daha eÄŸitimin uzaktan verileceÄŸi, aynı ciddiyeti ve çabayı göstermeye devam etmesi gerektiÄŸi konusunda biz hazırlık sohbeti yapılabilir ve bu seneki hedefleri, planları ve nasıl bir strateji yürüteceÄŸi ile alakalı bir ön sohbet yapılabilir. Bu sohbet çocuÄŸun tüm seneyi gözden geçirmesine, deÄŸerlendirme yapmasına, adapte olmasına ve ön hazırlık sürecine girmesine zemin hazırlar.
  • Dersler sırasında çocuÄŸa mümkün olan en üst düzeyde saygı gösterilmelidir. ÇocuÄŸun sınıf ortamındaymış gibi hissetmesi, olabildiÄŸince sessiz bir ortam oluÅŸturulması önemlidir. Ayrıca ders sırasında çalışma kuruyemiÅŸ, abur cubur vs. koyulması çocuÄŸun dikkatini dağıtabilir.
  • Online ders sürecinde çok müdahale etmeden mutlaka çocuÄŸun ders ile ilgilenip ilgilenmediÄŸini kontrol edin. Bilgisayar başında kontrol olmadığında zaman zaman çocuklarda farklı pencerelere kaymalar olabiliyor. 


17482-1024x683.jpg - EÄŸitimgen

  • Çocukların derse katılımı konusunda sizin göstereceÄŸiniz tutarlılık çocuÄŸa da yansıyacaktır. Online eÄŸitimi çocuk evde ama okula gidiyormuÅŸ gibi düşünün ve mutlaka ders saatlerine saygı gösterin, planlarınızı ders saatleri dışındaki zamanlar için oluÅŸturun.

Sevgili öğretmenler;

  • Uzaktan eÄŸitimde verimi arttırmanın belki de en etkili yolu ilk güne eÄŸlenceli ve aktif katılımlı olarak baÅŸlamanız olacaktır.
  • Çocuklar sizi özledi, siz çocukları özlediniz, çocuklar birbirini özledi. Dolayısıyla bir 'sohbet' ortamı oluÅŸturmak ilk hafta için herkese çok iyi gelecek. 1., 5., 9. Sınıflarda çocuklar birbirlerini tanımadığından ve direkt sıcak sohbete girmekten çekinebileceÄŸinden dolayı öncelikle siz neler yaptığınızdan bahsederseniz mutlaka sizin sohbetinize katılmak isteyen çocuklar olacak ve samimi bir sınıf ortamı oluÅŸmaya baÅŸlayacaktır.


3718985-1024x683.jpg - EÄŸitimgen

  • Sınıfınızın dinamiÄŸini en iyi siz bildiÄŸinizden dolayı onları en çok eÄŸlendirecek oyunları siz biliyorsunuz. Uzaktan eÄŸitime uyarlanabilecek bir tarz oyun ile güzel bir giriÅŸ yapabilirsiniz. Bunun için tüm sınıfın katılabileceÄŸi karışık resim slaytlarından oluÅŸan bir hikaye oluÅŸturma etkinliÄŸi yapılabilir, ufak bir genel kültür soru cevabı yapılabilir veya 'scamper' soruları ile yaratıcı düşünme ortamı oluÅŸturabilirsiniz. Yeni gruplar için ise tanışma oyunları en etkili baÅŸlangıç olacaktır.


42542-1024x715.jpg - EÄŸitimgen

  • Ders süresi boyunca çocukların hareketsiz kaldıklarını hesaba katmalı ve ara ara onları hareketlendirmelisiniz. Bu durum çocuÄŸun motivasyonunu da arttıracaktır. 'Herkes 30sn içinde evde bulabildiÄŸi kadar meyve bulsun ve getirsin. Haydi, herkes 1 bardak su alsın ve gelsin!' gibi.


6234-1024x683.jpg - EÄŸitimgen

  • Derse odaklanmayı arttırmak için nefes egzersizlerini kullanabilirsiniz. Birçok teknik olmakla birlikte 'Gözler kapalı doÄŸa gezisi yapma ve doÄŸadaki çiçekleri koklama çalışması, herkes yaşı kadar pasta mumu üflesin, dalga geliyor dendiÄŸinde nefes al, dalga gitti dendiÄŸinde bırak' gibi basit ve etkili çalışmalar yapabilirsiniz.
  • Uzaktan eÄŸitimde mümkün olduÄŸunca kaliteli görseller kullanmaya özen gösterin. ÇocuÄŸun odağı ekranda olduÄŸundan görseller ne kadar etkili olursa çocuÄŸun derse katılımı da o kadar artacaktır.
  • Bazı derslerde deÄŸiÅŸiklikler yapın. Hareketli müzik eÅŸliÄŸinde yansıtılan görseldeki hareketleri yapmasını isteyin, bir gün hep birlikte pijama partisi yapın ve yatakta kitap okuma etkinliÄŸi yapın, bir gün öğlen yemeÄŸinizi birlikte yiyin. Ufak deÄŸiÅŸiklikler her zaman iÅŸe yarar.
  • Çocuklardan da muhakkak ders anlatmalarını, sorumluluk almalarını, sunumlar yapmalarını isteyin. Bu sayede çocuklar derse hazır gelir ve daha aktif katılırlar.


540480-pjmpp7-247-1024x683.jpg - EÄŸitimgen

  • Siz ne kadar aktif olursanız çocuklar derse o kadar motive gelirler. Bu sebeple sürekli kendinizi geliÅŸtirmeli ve dijital dünyayı etkili kullanmak için çalışmalar yapmalısınız. Bu anlamda uzaktan eÄŸitimi daha etkili hale getirmek için oluÅŸturulmuÅŸ uygulamalardan faydalanabilirsiniz. Quiziz, Padlet, Kahoot, Storyboardthat gibi derslerde aktif kullanabileceÄŸiniz uygulamalar ile dersleri çok daha kaliteli ve keyifli hale getirebilirsiniz.

Hepimize sağlıklı, keyifli ve öğrenme dolu bir eğitim öğretim yılı diliyorum.

EÄŸitimgen Blog Kategorisindeki Konular

Ana Blog
Ailece Eğlenerek Oynayabileceğiniz Kutu Oyunları

Eğitimgen tarafından hazırlanan " Ailece Eğlenerek Oynayabileceğiniz Kutu Oyunları " başlıklı yazımız.

Blog Yazımızı Okuyunuz
Ana Blog
Bayram Sevinci: Çocuklar Üzerindeki Büyülü Etkisi

Psikolojik Danışman Elif İNCE tarafından hazırlanan " Bayram Sevinci: Çocuklar Üzerindeki Büyülü Etkisi " başlıklı yazımız.

Blog Yazımızı Okuyunuz
Ana Blog
Bir Kavram Bir Çocuğa Ne Verir?

Kardelen ÖZDEMİR tarafından hazırlanan " Bir Kavram Bir Çocuğa Ne Verir? " başlıklı yazımız.

Blog Yazımızı Okuyunuz
Ana Blog
Birlikte Karar Verelim Mi?

Niket ÇELİK tarafından hazırlanan " Birlikte Karar Verelim Mi? " başlıklı yazımız.

Blog Yazımızı Okuyunuz
Ana Blog
Bugün 3 Aralık Dünya Engelliler Günü! Yarına Daha Farkında Uyanalım!

Cansu AYBAKAN tarafından hazırlanan " Bugün 3 Aralık Dünya Engelliler Günü! Yarına Daha Farkında Uyanalım! " başlıklı yazımız.

Blog Yazımızı Okuyunuz
Ana Blog
BÜTÜN ÇOCUKLAR AYNI MI?

Süleyman ÖZDEMİR tarafından hazırlanan " BÜTÜN ÇOCUKLAR AYNI MI? " başlıklı yazımız.

Blog Yazımızı Okuyunuz
Ana Blog
Çocuğum 1.Sınıfa hazır mı?

Psikolojik Danışman Elif İNCE tarafından hazırlanan " Çocuğum 1.Sınıfa hazır mı? " başlıklı yazımız.

Blog Yazımızı Okuyunuz
Ana Blog
Çocuğunuzun 'Hayır' Direnişine Karşı 7 Akıllıca Yöntem İle Başetmenin Yolları

Eğitimgen tarafından hazırlanan " Çocuğunuzun 'Hayır' Direnişine Karşı 7 Akıllıca Yöntem İle Başetmenin Yolları " başlıklı yazımız.

Blog Yazımızı Okuyunuz
Ana Blog
Çocuğunuzun Kaygılarının Farkında Mısınız?

Burcu Sinem CİVEK tarafından hazırlanan " Çocuğunuzun Kaygılarının Farkında Mısınız? " başlıklı yazımız.

Blog Yazımızı Okuyunuz
Ana Blog
Çocuk ve Aidiyet Bağı

Dilek TURAN ERYETLİ tarafından hazırlanan " Çocuk ve Aidiyet Bağı " başlıklı yazımız.

Blog Yazımızı Okuyunuz
Ana Blog
Çocuklar Gizli Düşmana Karşı

Eğitimgen tarafından hazırlanan " Çocuklar Gizli Düşmana Karşı " başlıklı yazımız.

Blog Yazımızı Okuyunuz
Ana Blog
Çocuklara Ne İyi Gelir?

Kardelen ÖZDEMİR tarafından hazırlanan " Çocuklara Ne İyi Gelir? " başlıklı yazımız.

Blog Yazımızı Okuyunuz

EÄŸitimgen Blog
EÄŸitimgen

Eğitimgen ailesine katılmak için bizimle iletişime geçin!

Aktivite Ana Kategorisine En Son Eklenenler

Eğitimgen: Tüm bilgi birikimimizi paylaşıyoruz

Eğitimde fırsat eşitliğini destekleyen, yeni fikirler üreten, özgün ve farklı içerikler oluşturmaktayız.

YUKARI